březen
22
ŠVÉDSKO v naší jídelně

I letos se naše jídelna zapojila do projektu a uvařila tentokrát švédské jídlo.Švédsko je bohaté na ryby a dary moře. Oblíbený je losos na různé způsoby. Velkou oblibu má jelení a sobí maso, které se dělá v podobě ragú, grilované či pečené. Nejčastější přílohou jsou brambory, těstoviny a brusinky. Asi nejznámějším švédským jídlem u nás jsou švédské masové kuličky - KÖTTBULLAR. Ty jsme také v pátek 17. 3. uvařily. Dětem moc chutnalo a my se s Vámi rády podělíme o recept!

KÖTTBULLAR - švédské masové kuličky (recept pro 4 osoby)

250 g mletého vepřového masa

250 g mletého hovězího maso

1 bílá cibule

1 vajíčko

1 dl 12% smetany

1 lžička soli

1/2 lžičky bílého pepře

špetka mletého nového koření

špetka mletého zázvoru

Na omáčku: 3 dl masového vývaru

3 dl smetany ke šlehání

hladká mouka na zahuštění

Postup: Oloupeme cibuli, jednu polovinu nakrájíme na velmi malé kousky, druhou polovinu na větší. Větší kousky orestujeme na másle a spolu s jemně nakrájenou cibulí, vejcem, smetanou, solí a kořením smícháme s mletým masem.

Z dobře propracované směsi děláme malé kuličky, které dáme na 15-20 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že vývar a smetanu přivedeme k varu a zahustíme hladkou moukou, necháme 5 minut provařit. Teď už jenom stačí odpočaté kuličky na másle ze všech stran opéct, aby získaly krásnou hnědou barvu. Podáváme s bramborovou kaší a brusinkami.

DOBROU CHUŤ!