březen
31
Evropa nás zajímá - Dánsko

V rámci projetku Evropa nás zajímá

připravila i letos školní jídelna tématický oběd. Volba padla na Dánsko, a tak jsme ve čtvrtek 22. března dětem uvařily následující menu:

 

- dánská sýrová polévka

- frikadeller (typický dánský karbanátek), šťouchané brambory, červená řepa

Pro inspiraci přikládáme recepty! Fotografie polévky i hlavního jídla naleznete ve fotogalerii školní jídelny.

Dánská sýrová polévka

2 cibule

2 lžíce másla

300 gr. pórku

2 lžíce hladké mouky

1,5 l vývaru

200 gr. taveného sýra

2 lžíce másla

špetka pepře

špetka muškátového květu

žemle

Nakrájíme cibuli a pórek, osmahneme na másle, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, prošleháme a 20 minut povaříme. Poté do polévky přidáme na dílky nakrájený tavený sýr. Po rozpuštění sýra servírujeme s kostkami osmahnuté žemle, dozdobíme petrželkou.

 

Frikadeller - dánské karbanátky

500 gr. mletého vepřového masa

1 cibule

250 gr. červené papriky

250 gr. žluté papriky

250 gr. zelené papriky

1 lžíce másla

1 vejce

mléko

žemle

sůl, pepř, oregáno

Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejce, na másle zpěněnou cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou. Vše ochutíme solí, pepřem a oregánem, tvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme se štouchaným bramborem a červenou řepou.