březen
6
Projekt Španělsko

Ve středu 4.března 2015 se naše školní jídelna už tradičně připojila k projektu ZŠ "Evropa nás zajímá".

V tomto školním roce ve škole děti poznávali Španělsko. Pro jídelní lístek jsme vybrali Rybí polévku po katalánsku a Španělskou rýži s krůtím masem - paella.

Polévka i další jídlo bylo výborné. Děti se zájmem ochutnaly oba pokrmy, některé si přidávaly a často se také objevil názor, že bychom mohli polévku i hlavní jídlo zařadit do běžného jídelníčku.

 

Pokud by jste chtěli také ochutnat, přikládáme oba recepty:

 

...celý článek
 
únor
27
Jarní prázdniny

Upozorňujeme strávníky, že v době jarních prázdnin 9.-13.3.2015 školní jídelna nevaří.

Děkujeme za pochopení.

 
prosi-
nec
11
Informace o alergenech

Poskytování informací o potravinách spotřebitelům "Alergeny v zařízeních společného stravování"

 

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

 

Pro zařízení společného stravování - školní jídelny, závodní jídelny, restaurace, nemocnice a další potravinářské firmy z něho vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost.

Potravinovým alergenem může být jakákoli potravina, v souladu s Nařízením EU je od 13.12.2014 nutno označovat vybraných 14 alergenů.

1 obiloviny 2 korýši 3 vejce 4 ryby 5 arašídy 6 sójové boby 7 mléko 8 skořápkové plody     9 celer 10 hořčice 11 sezam 12 oxid siřičitý a siřičitany 13 vlčí bob 14 měkkýši

V naší školní jídelně jsme se rozhodli pro způsob zveřejňování alergenů prostřednictvím Jídelního lístku, který obsahuje číselné kódy jednotlivých alergenů a k nim potřebnou legendu.

V případě jakýchkoliv dotazů se obraťte na vedoucí školní jídelny.

 
červen
30
Soutěž ve školní jídelně

V pátek 27.6.2014 byla vyhodnocena soutěž projektu "Škola plná zdraví" - "Bondík mánie",do které se naše škola v tomto školním roce zapojila.Projekt byl ve spolupráci s firmou Bonduelle a jeho cílem bylo zvýšit konzumaci zeleniny a luštěnin u dětí. 

Žákům ZŠ bylo rozdáno 30 kartiček, do nichž děti sbíraly razítka za zeleninová jídla. Ze 43 zapsaných strávníků se soutěže zůčastnila nadpoloviční většina a jsem velmi ráda, že i děti, které mnohdy zeleninu vůbec neochutmaly, se zapojily. Pro pracovnice školní jídelny bylo milým překvapením, jak tato soutěž dovedla děti motivovat, aby získaly k zelenině větší důvěru.

Často jsme v jídelně slyšeli, že zelenina, kterou žáci ochutnali, jim chutná, i když nebyli zvyklí ji jíst. Naší snahou bylo, naučit děti jíst zeleninu ve všech podobách, vařenou, dušenou i syrovou v podobě salátů.

Všichni účastníci této soutěže získali drobné dárky od pořadatelů projektu a malou sladkost od naší školní jídelny. Všem dobrým jedlíkům zeleniny gratulujeme a těšíme se na další strávníky, kteří chtějí jíst chutně a zdravě !!!

 

 

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>