srpen
27
Září - prodej stravenek

Z důvodu řádné dovolené se stravenky budou prodávat

od úterý 4.9.2012 v kanceláři školní jídelny.

Děkujeme za pochopení a přejeme pohodový vstup do nového šk. roku.

 
srpen
27
Anketa - vyhodnocení

Ke konci měsíce června jsme v naší školní jídelně uspořádali malou anketu.
Velmi děkujeme všem, kteří se jí zúčastnili a napsali svůj názor.
Anketu vyplnilo 35 respondentů z toho 11 dospělých. ..... více zde

...celý článek
 
březen
22
Recepty - Francie

Pokud Vašim dětem chutnal oběd francouzské kuchyně, nebo rádi zkoušíte nové recepty, nabízíme Vám recepty, které jsme vyzkoušeli a byli velmi dobré.
Snad si pochutnáte jako my.

FRANCOUZSKÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

Ingredience:

45g másla
4 lžíce slunečnicového oleje
1kg cibule
1 lžíce cukru
30g hladké mouky
1,8l hovězího vývaru
sůl a pepř
sýrové krutony

Postup:
V hrnci v oleji ohřejme máslo a zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
s cukrem. Poprášíme moukou a za stálého míchání 2 minuty opečeme.
Stále mícháme a postupně přiléváme vývar. Potom Přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme a za občasného míchání na mírném ohni vaříme
30 minut.
Zdobíme sýrovými krutony.

VEPŘOVÉ ŘÍZKY Á LA LOUIS

Ingredience:

500g libových vepřových řízků
125ml bílého vína
30g másla
3 lžíce oleje
pepř
10 rajčat
1 menší cibule
špetka cukru
250ml husté smetany 30%
sůl

Postup:
Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit
do měkka.
Rajčata rozpůlíme, osolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr.
Potom osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata pokládáme nejprvě rozříznutou stranou na tuk, potom otočíme. Během pečení je propichujeme vidličkou, aby z nich vytékala šťáva. Když šťáva zhoustne, zalijeme smetanou, krátce provaříme.
Hotové řízky dáme na talíř a obložíme rajskými jablky, maso přelijeme šťávou
z vína, rajčata smetanovou omáčkou.

Podáváme s vekou.

 
březen
2
Projekt Francie ve školní jídelně

Školní jídelna se v příštím týdnu již tradičně zapojí do projektu
ZŠ - EVROPA NÁS ZAJÍMÁ - FRANCIE.

V pátek, kdy projekt vrcholí bude ve školní jídelně oběd z francouzské kuchyně:
francouzská cibulačka a vepřové řízky á la Louis, jako moučník budeme podávat palačinku. Dny regionálních kuchyní se u žáků setkávají s dobrým ohlasem, rádi je pro naše žáky připravujeme.

Francouzská kuchyně je různorodá, pestrá, zajímavá a rafinovaná, vychází z venkova a jeho tradic, rozlišuje se podle krajových zvyklostí. Francouzi věnují přípravě pokrmů velkou důležitost, vaření je v této zemi považováno za kuchařské umění, rádi připravují jídla ze sezónních surovin, které nakupují na místních trzích.

Mezi typická francouzská jídla samozřejmě patří palačinky připravované na mnoho způsobů a to jak na slano, tak na sladko, nezastupitelné místo má zelenina, zejména rajčata, olivy, papriky, salát a žampiony. Hojně užívané jsou ryby a mořské plody, olivový olej. Při přípravě jídel používají často koření (bazalka, saturejka, rozmarýn, šalvěj, česnek, provensálské bylinky) a víno.
Francie je proslavena svými vynikajícími sýry a kvalitním vínem.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>