březen
22
Italská kuchyně

V pondělí 25.března 2013 vrcholí v základní škole projekt Evropa nás zajímá, ke kterému se již tradičně připojuje i naše školní jídelna. V letošním roce se projekt zaměřil na Itálii, proto v pondělí máme obědové menu sestavené z jídel italské kuchyně:

DRŮBEŽÍ POLÉVKA NA ITALSKÝ ZPŮSOB

Ingredience

kuřecí maso, voda, sůl, pepř, cibule, pórek, celer, rajčata, hřebíček, vejce, citrón, žemle, rostlinný olej, tvrdý sýr, petrželová nať

 

Drůbeží maso omyjeme a nakrájíme na kostky, vložíme do studené, osolené vody a 30 minut vaříme. Přidáme očištěnou, nakrájenou zeleninu, hřebíček a vaříme do měkka. Vejce rozšleháme s citrónovou šťávou, zalijeme vychladlým vývarem, rozmýcháme, přidáme do polévky. Dochutíme, provaříme. Opečenou žemlí, sýrem a petrželkou dozdobíme a podáváme.

FLORENTSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ

Ingredience

vepřová kotleta, sůl, pepř, rozmarýn, tymián, cibule, rajčata, česnek, petrželka, bobkový list, citrón, fenykl, olivový olej

Maso omyjeme, osušíme, vetřeme do něj sůl a pepř. Cibuli rozpůlíme a s masem naskládáme na pekáč, podlijeme, přidáme rozmarýn a tymián, pečme asi 2 hodiny. Maso přeléváme vypečenou šťávou, podléváme. Rajčata rozpůlíme, petrželku, rozmarýn a tymián nasekáme, bobkový list rozdrolíme. Citrón dobře omyjeme a nastrouháme, z 1/2 citrónu vymačkáme šťávu. Česnek, bylinky, fenykl, citrónovou šťávu a kůru promícháme, přidáme olej a půl hodiny před dopečením směsí potřeme maso. Nakonec přidáme do pekáče rajčata. Hotové maso nakrájíme na plátky.

 

Věříme, že děti i ostatní strávníci budou mile překvapeni, že italská kuchyně není jen pizza a špagety. Snad si všichni pochutnáme!

 
srpen
27
Září - prodej stravenek

Z důvodu řádné dovolené se stravenky budou prodávat

od úterý 4.9.2012 v kanceláři školní jídelny.

Děkujeme za pochopení a přejeme pohodový vstup do nového šk. roku.

 
srpen
27
Anketa - vyhodnocení

Ke konci měsíce června jsme v naší školní jídelně uspořádali malou anketu.
Velmi děkujeme všem, kteří se jí zúčastnili a napsali svůj názor.
Anketu vyplnilo 35 respondentů z toho 11 dospělých. ..... více zde

...celý článek
 
březen
22
Recepty - Francie

Pokud Vašim dětem chutnal oběd francouzské kuchyně, nebo rádi zkoušíte nové recepty, nabízíme Vám recepty, které jsme vyzkoušeli a byli velmi dobré.
Snad si pochutnáte jako my.

FRANCOUZSKÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

Ingredience:

45g másla
4 lžíce slunečnicového oleje
1kg cibule
1 lžíce cukru
30g hladké mouky
1,8l hovězího vývaru
sůl a pepř
sýrové krutony

Postup:
V hrnci v oleji ohřejme máslo a zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
s cukrem. Poprášíme moukou a za stálého míchání 2 minuty opečeme.
Stále mícháme a postupně přiléváme vývar. Potom Přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme a za občasného míchání na mírném ohni vaříme
30 minut.
Zdobíme sýrovými krutony.

VEPŘOVÉ ŘÍZKY Á LA LOUIS

Ingredience:

500g libových vepřových řízků
125ml bílého vína
30g másla
3 lžíce oleje
pepř
10 rajčat
1 menší cibule
špetka cukru
250ml husté smetany 30%
sůl

Postup:
Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit
do měkka.
Rajčata rozpůlíme, osolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr.
Potom osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata pokládáme nejprvě rozříznutou stranou na tuk, potom otočíme. Během pečení je propichujeme vidličkou, aby z nich vytékala šťáva. Když šťáva zhoustne, zalijeme smetanou, krátce provaříme.
Hotové řízky dáme na talíř a obložíme rajskými jablky, maso přelijeme šťávou
z vína, rajčata smetanovou omáčkou.

Podáváme s vekou.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>