březen
22
Recepty - Francie

Pokud Vašim dětem chutnal oběd francouzské kuchyně, nebo rádi zkoušíte nové recepty, nabízíme Vám recepty, které jsme vyzkoušeli a byli velmi dobré.
Snad si pochutnáte jako my.

FRANCOUZSKÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

Ingredience:

45g másla
4 lžíce slunečnicového oleje
1kg cibule
1 lžíce cukru
30g hladké mouky
1,8l hovězího vývaru
sůl a pepř
sýrové krutony

Postup:
V hrnci v oleji ohřejme máslo a zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli
s cukrem. Poprášíme moukou a za stálého míchání 2 minuty opečeme.
Stále mícháme a postupně přiléváme vývar. Potom Přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme a za občasného míchání na mírném ohni vaříme
30 minut.
Zdobíme sýrovými krutony.

VEPŘOVÉ ŘÍZKY Á LA LOUIS

Ingredience:

500g libových vepřových řízků
125ml bílého vína
30g másla
3 lžíce oleje
pepř
10 rajčat
1 menší cibule
špetka cukru
250ml husté smetany 30%
sůl

Postup:
Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit
do měkka.
Rajčata rozpůlíme, osolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr.
Potom osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata pokládáme nejprvě rozříznutou stranou na tuk, potom otočíme. Během pečení je propichujeme vidličkou, aby z nich vytékala šťáva. Když šťáva zhoustne, zalijeme smetanou, krátce provaříme.
Hotové řízky dáme na talíř a obložíme rajskými jablky, maso přelijeme šťávou
z vína, rajčata smetanovou omáčkou.

Podáváme s vekou.

 
březen
2
Projekt Francie ve školní jídelně

Školní jídelna se v příštím týdnu již tradičně zapojí do projektu
ZŠ - EVROPA NÁS ZAJÍMÁ - FRANCIE.

V pátek, kdy projekt vrcholí bude ve školní jídelně oběd z francouzské kuchyně:
francouzská cibulačka a vepřové řízky á la Louis, jako moučník budeme podávat palačinku. Dny regionálních kuchyní se u žáků setkávají s dobrým ohlasem, rádi je pro naše žáky připravujeme.

Francouzská kuchyně je různorodá, pestrá, zajímavá a rafinovaná, vychází z venkova a jeho tradic, rozlišuje se podle krajových zvyklostí. Francouzi věnují přípravě pokrmů velkou důležitost, vaření je v této zemi považováno za kuchařské umění, rádi připravují jídla ze sezónních surovin, které nakupují na místních trzích.

Mezi typická francouzská jídla samozřejmě patří palačinky připravované na mnoho způsobů a to jak na slano, tak na sladko, nezastupitelné místo má zelenina, zejména rajčata, olivy, papriky, salát a žampiony. Hojně užívané jsou ryby a mořské plody, olivový olej. Při přípravě jídel používají často koření (bazalka, saturejka, rozmarýn, šalvěj, česnek, provensálské bylinky) a víno.
Francie je proslavena svými vynikajícími sýry a kvalitním vínem.

 
listo-
pad
10
Nový nábytek

V minulém týdnu byla naše školní jídelna vybavena novým nábytkem - stoly a židlemi. V průběhu letních prázdnin byla jídelna a její přilehné prostory kompletně vymalovány, což také významně přispělo k vytvoření hezkého a čistého prostředí.

Nábytek nám byl dodán firmou TERA SPORT a uhrazen z  obecních prostředků poskytnutých škole na rok 2011 s přispěním částkou 10.000,- ze zisku z hospodářské činnosti ŠJ.

Věříme, že v příjemném prostředí jídelny se našim strávníkům líbí a že jim u nás chutná.

Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Fotky zde.

 
listo-
pad
10
Mléko dětem každý den

Se začátkem nového školního roku nabízíme žákům ZŠ k obědu, kromě jiného nápoje, také mléko.

Jsme rádi, že řada žáků tuto nabídku vítá a mléko si k obědu vypije. Zároveň věříme, že i děti, které mléko pijí málo, budou mít na něj někdy chuť. Mléko podáváme v přírodní i ochucené podobě. Snažíme se nakupovat mléko čerstvé, vyjímečně trvanlivé. Naším dodavatelem je Mlékárna Valašské Meziříčí, jejíž výrobky jsou ve velké míře oceněny známkami kvality "KLASA", "Regionální potravina" či "Perla Zlínska".

Mléko je potravinou, která obsahuje všechny nezbytné složky výživy člověka a to v relativně vyváženém poměru. Mléko je u člověka a savců v prvém období života jedinou potravinou. Obsahuje v dostatečném množství a optimálně vyváženém poměru všechny výživné i esenciální látky, které mladý organismus potřebuje pro stavbu a výživu těla. Jednotlivé složky mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje také řadu látek, které zvyšují detoxikační kapacitu jater. Poskytuje tak člověku také biologickou ochranu. Pro tyto vlastnosti má význam nejen v útlém věku. Mléko a mléčné potraviny dodávají podstatnou část výživových látek hlavně vápníku a lze je jen stěží nahradit.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>