březen
2
Projekt Francie ve školní jídelně

Školní jídelna se v příštím týdnu již tradičně zapojí do projektu
ZŠ - EVROPA NÁS ZAJÍMÁ - FRANCIE.

V pátek, kdy projekt vrcholí bude ve školní jídelně oběd z francouzské kuchyně:
francouzská cibulačka a vepřové řízky á la Louis, jako moučník budeme podávat palačinku. Dny regionálních kuchyní se u žáků setkávají s dobrým ohlasem, rádi je pro naše žáky připravujeme.

Francouzská kuchyně je různorodá, pestrá, zajímavá a rafinovaná, vychází z venkova a jeho tradic, rozlišuje se podle krajových zvyklostí. Francouzi věnují přípravě pokrmů velkou důležitost, vaření je v této zemi považováno za kuchařské umění, rádi připravují jídla ze sezónních surovin, které nakupují na místních trzích.

Mezi typická francouzská jídla samozřejmě patří palačinky připravované na mnoho způsobů a to jak na slano, tak na sladko, nezastupitelné místo má zelenina, zejména rajčata, olivy, papriky, salát a žampiony. Hojně užívané jsou ryby a mořské plody, olivový olej. Při přípravě jídel používají často koření (bazalka, saturejka, rozmarýn, šalvěj, česnek, provensálské bylinky) a víno.
Francie je proslavena svými vynikajícími sýry a kvalitním vínem.

 
listo-
pad
10
Nový nábytek

V minulém týdnu byla naše školní jídelna vybavena novým nábytkem - stoly a židlemi. V průběhu letních prázdnin byla jídelna a její přilehné prostory kompletně vymalovány, což také významně přispělo k vytvoření hezkého a čistého prostředí.

Nábytek nám byl dodán firmou TERA SPORT a uhrazen z  obecních prostředků poskytnutých škole na rok 2011 s přispěním částkou 10.000,- ze zisku z hospodářské činnosti ŠJ.

Věříme, že v příjemném prostředí jídelny se našim strávníkům líbí a že jim u nás chutná.

Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Fotky zde.

 
listo-
pad
10
Mléko dětem každý den

Se začátkem nového školního roku nabízíme žákům ZŠ k obědu, kromě jiného nápoje, také mléko.

Jsme rádi, že řada žáků tuto nabídku vítá a mléko si k obědu vypije. Zároveň věříme, že i děti, které mléko pijí málo, budou mít na něj někdy chuť. Mléko podáváme v přírodní i ochucené podobě. Snažíme se nakupovat mléko čerstvé, vyjímečně trvanlivé. Naším dodavatelem je Mlékárna Valašské Meziříčí, jejíž výrobky jsou ve velké míře oceněny známkami kvality "KLASA", "Regionální potravina" či "Perla Zlínska".

Mléko je potravinou, která obsahuje všechny nezbytné složky výživy člověka a to v relativně vyváženém poměru. Mléko je u člověka a savců v prvém období života jedinou potravinou. Obsahuje v dostatečném množství a optimálně vyváženém poměru všechny výživné i esenciální látky, které mladý organismus potřebuje pro stavbu a výživu těla. Jednotlivé složky mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje také řadu látek, které zvyšují detoxikační kapacitu jater. Poskytuje tak člověku také biologickou ochranu. Pro tyto vlastnosti má význam nejen v útlém věku. Mléko a mléčné potraviny dodávají podstatnou část výživových látek hlavně vápníku a lze je jen stěží nahradit.

 
květen
19
Německá kuchyně

Už tradičně se naše školní jídelna zapojila do projektu ZŠ "Evropa nás zajímá".
V letošním roce si žáci zvolili téma: Německo.
V rámci vyvrcholení projektu v pondělí 16.5.2011 připravily paní kuchařky
k obědu německé menu.
Polévka pórková s mletým masem a lučinou sklidila u strávníků hodně pochval
a byla opravdu výborná. Jako hlavní chod byly berlínské kotlety na zelí
s bramborovým knedlíkem a také na této specialitě jsme si velmi pochutnali.
Děti i dospělí se mohli obrazem a slovem seznámit s německou kuchyní prostřednictvím
nástěnky ve školní jídelně.
Rádi dětem zpestřujeme jídelníček jídly zahraničních kuchyní,
občas také netradičními potravinami. Tyto se snažíme zařazovat do jídelníčku ve dnech,
kdy je možný výběr ze dvou jídel tj. 1x za měsíc v úterý.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>